|

Zbudowaliśmy piec węgierski

Reportaż z imprezy Ogród Ognia. MCK Tychy, 30 lipca 2011 rok.
PIEC WĘGIERSKI, to typ pieca polowego do wypału ceramiki. Cechą charakterystyczną jest to, że jest to piec do jednokrotnego wypału.
Kształt oraz wielkość pieca dostosowana jest do wielkości wypalanej formy. Cecha ta determinuje zalety i wady konstrukcji.
Zaletą pozostaje możliwość wypału dowolnie wielkiej formy, wadą jest wysoki koszt wypału. Ważną cechą, dla której ten typ wypału cieszy się wyjątkową estymą jest widowiskowość wypału; rozżarzony piec, emanujący ciepłem i pozwalający obserwować wypalaną formę dostarcza niesamowitych przeżyć  – jest po prostu piękny.
Prace wypalone w piecu węgierskim są charakterystyczne, wysoka temperatura wypału powoduje, ze uzyskane efekty są niepowtarzalne i unikatowe.
Piec był budowany prez 2 godziny.
Wypał trwał 20 godzin.
Autorką wypalanej pracy jest Gabriela Kiełczewska – Sławikowska

Similar Posts